Om kubanska cigarrer
2 Anatomi av en Habano
Det krävs upp till sex olika typer av tobaksblad för att tillverka en Habano, där varje typ odlas och förbereds speciellt för sitt ändamål.
Fyra för smaken…
Två, tre eller fyra typer av blad blandas för att bilda tripa, eller inlaga, källan till de rika smakerna och aromerna som omedelbart skiljer en Habano från resten.
- Volado: ett lättsmakande blad, särskilt värderat för sin brännbarhet, även känt som 1 (Styrka 1).
- Seco: medelsmakande, det viktigaste bladet för arom 2 (Styrka 2).
- Ligero: ett kraftfullt och långsamt brinnande blad som tillför styrka till blandningen 3 (Styrka 3).
- Medio Tiempo: ett sällsynt blad som används mycket sällan för att ge extra intensitet till smaken 4 (Styrka 4).
…ett för struktur…
Capote, eller omblad, är det speciella bladet som omsluter fyllningsbladen, definierar Habanons form och fulländar dess rökegenskaper…
…och ett för att behaga ögat
Capa eller täckblad är det utsökt tunna och smidiga bladet som utgör cigarrens yttre yta. Täckbladet bidrar endast lite till smaken av en Habano.
Källa: Habanos S.A.