Om kubanska cigarrer
26 Att förvara Habanos
Habanos kan lagras i upp till 15 år, ibland längre, och precis som exceptionella viner förbättras de med åldern.
Rätt förhållanden
Habanos bör förvaras i en temperatur mellan 16°C och 18°C och i en relativ luftfuktighet på 65 till 70 procent. Fuktigheten är det mest avgörande. Om en Habano blir för fuktig går den inte att röka. Om den torkar ut kommer den att smaka skarpt. Eftersom fuktigheten varierar med temperaturförändringar är det också viktigt att hålla temperaturen konstant.
Humidorer
Den ideala humidoren är kanske den “walk-in”-typ som visas här, där temperatur och fuktighet kontrolleras elektroniskt.
Du hittar dem i specialiserade cigarraffärer, som de som tillhör det världsomspännande nätverket av La Casa del Habano-butiker, där alla cigarrer förvaras i perfekt skick redo för försäljning. Ofta erbjuder de skåp där du kan förvara dina cigarrer. Men om du inte har tillgång till sådana faciliteter, finns det lyckligtvis en hel industri som tillverkar humidorer för att hjälpa dig att bevara dina Habanos.
Dessa kan vara lådor, skåp eller till och med rum i full storlek som är särskilt utformade för cigarrer och innehåller fuktighetskällor.
Det är en klok investering att skaffa en egen humidor där du kan förvara ett urval av Habanos redo att röka. Dina cigarrer kommer att behöva några dagar för att acklimatisera sig till förhållandena inuti, så det är en bra idé att köpa en humidor med en bricka som tillåter att nya cigarrer separeras från de äldre.
Att förvara Habanos i kylskåp är inget alternativ. Kylskåp är torrare än man kan tro och fina cigarrer absorberar lätt lukter.
Felsökning
Flera problem kan uppstå vid förvaring av fina cigarrer. Till exempel kan de bli för fuktiga eller för torra.
Torka är det värsta, eftersom cigarrerna efter två eller tre månader börjar förlora sin smak – och den går aldrig att återfå. Vid återfuktning av torra cigarrer, gör det försiktigt i steg, annars riskerar du att täckbladen spricker när bladen absorberar fukt.
Långvarig fukt orsakar tobaksröta, men det är mycket mer sannolikt att du stöter på ‘bloom’. Detta är en vit, pulveraktig mögel som naturligt uppstår på en Habano när den utsätts för en plötslig ökning av fuktighet. Det är ett tecken på att cigarren är vid god hälsa och bör helt enkelt borstas bort.
Det värsta av allt är tobaksbaggen eller “lasioderma serricorne”. Den livnär sig på tobak, perforerar täckblad och gör cigarrer orökbara. Lyckligtvis är infestationer sällsynta, men det bästa förebyggandet är att aldrig låta temperaturen i din humidor överstiga 18°C. Den enda lösningen är att lägga den infekterade lådan i en djupfrys och låta den ligga där i några dagar. Detta kommer att döda baggarna och rädda de cigarrer som inte lockat deras uppmärksamhet. Sedan 2005 har alla Habanos frysts vid lagret i Havanna innan de släpps ut på marknaden, så detta problem är sällsyntare än tidigare.
Lagrande
Ett giftermål börjar mellan bladen som används för att göra din Habano från det ögonblick den lämnar torcedors bänk. Det tar tid för blandningen av fyllnadsblad att harmoniseras och leverera den smak som Maestro Ligero avsett. Lagringen sker bäst i en stor humidor där fuktig luft kan cirkulera runt lådorna och där förhållandena övervakas år efter år. Det är en uppgift som bäst lämnas till specialiserade cigarraffärer. Resultatet är värt att vänta på, eftersom smaken kommer att ha utvecklats och din Habano kommer att dela sin essens med större lätthet.
Källa: Habanos S.A.