Om kubanska cigarrer
25 Dags att röka
Den Habano du väljer, sättet du skär den på, tänder den, röker den och framför allt de smaker du njuter av, är dina egna val. Det finns dock några praktiska punkter att tänka på.
Att välja
Fyra av dina fem sinnen behövs när du väljer en Habano – eller alla fem om du tror, som vissa gör, att det finns något att lära genom att rulla den nära ditt öra.
Täckbladet måste behaga ögat. Kanske föredrar du en ljus färg, eller kanske en mörk. Oavsett vilket, bör färgen vara jämn och bladet bör ha en glans. Oroa dig inte om du ser en vit fläck eller en grön fläck. Dessa är naturliga skönhetsfläckar som uppstod för länge sedan under odlings- eller torkningsprocessen. Inget av detta påverkar rökkvaliteten.
Pressa cigarren försiktigt mellan tummen och pekfingret för att testa dess skick. Den ska kännas fast men fjädrande vid beröring.
Njut av dofterna från mogna blad när de stiger upp från lådan – ett löfte om de smaker som komma skall.
Smaken kan endast bedömas genom att röka – en riktig utmaning när du har över 250 olika cigarrer och 27 olika Habano-märken, var och en med sin egen stil, att välja mellan.
Nybörjare rekommenderas att experimentera med en vitola som är vanlig hos många märken, såsom en Mareva. Börja med ett av de lättare märkena – se Habanos märken och smaker.
Nybörjare bör börja med mindre format. För mer erfarna rökare är den bästa guiden den tid de har till sitt förfogande. Kom ihåg att en long filler Habano är konstruerad så att smaken intensifieras i olika stadier när den röks.
Det är en stor synd att överge en Habano innan den har fått chansen att visa sina sanna färger. Så välj en vitola som du har tid att njuta av i sin helhet.
Att snoppa
Skärningen bör göras precis ovanför linjen där hatten möter täckbladet (cirka 3 mm från spetsen).
Målet är enkelt. Du måste skapa en öppning som är bred nog för att säkerställa ett obehindrat drag, samtidigt som du behåller tillräckligt av hatten för att förhindra att täckbladet lossnar.
Det finns flera verktyg att välja mellan. Det mest populära är en enkel- eller dubbelbladig giljotin. Alternativt finns det speciella cigarrsaxar. Ett annat alternativ är en hålslagare med ett cirkulärt blad. Den tar bort en sektion från hatten, vilket bevarar cigarrens form, även om den inte kan skära spetsiga ändar.
Det rekommenderas inte att använda V-skärare, som tenderar att riva hatten. Inte heller bör du sticka hål i hatten med en tändsticka eller en cocktailpinne, vilket kommer att komprimera fyllningen till en klump och försvåra draget.
Ta inte bort bandet av rädsla för att skada täckbladet.
Att tända
Två principer gäller.
Den första är att tända din cigarr med en luktfri låga. Använd alltid en butangas-tändare, en trästicka eller en spill. Använd aldrig en bensintändare, en vaxsticka eller ett ljus eftersom deras doft kommer att genomsyra cigarren.
Den andra är att ta god tid på dig och göra ett noggrant jobb. Inget förstör njutningen av en Habano snabbare än den tunna rök du får när den är dåligt tänd. Här är en litet ritual för att hjälpa dig att göra det rätt varje gång.
Håll cigarrens fot i 90 graders vinkel mot lågan och rotera den tills ytan är jämnt förkolnad.
Placera Habano mellan dina läppar och håll lågan en centimeter bort, dra på den tills lågan hoppar över till foten. Fortsätt att rotera cigarren.
Blås försiktigt på foten för att kontrollera att den är jämnt tänd.
Att röka
En Habano ska rökas långsamt. Den ska smuttas på snarare än att dras i stora bloss, annars kan den överhettas, vilket kan skada smaken.
Inhalera inte – detta är ingen cigarett. Dra försiktigt in röken i munnen och låt den spela härligt på dina smaklökar.
Slappna av och njut av de subtila smakerna och dofterna av tobaken i blandningen.
Det går bra att tända om din Habano om den slocknar. Men först ska du rengöra bort eventuell lös aska, annars kan det bli svårt att tända om.
En Habano kan rökas med njutning åtminstone tre fjärdedelar av dess längd. Oroa dig inte för askans längd eller öde. Det är inte lämpligt att nervöst knacka av aska från din Habano, som man gör med en cigarett. Låt askan falla av sig själv, helst i en askkopp.
Och avslutningen
När det sorgliga ögonblicket kommer att skiljas från din Habano, krossa den inte till en pappersmassa. Lägg den till vila i askkoppen så slocknar den av sig själv. Låt den dö med värdighet.
Källa: Habanos S.A.