Om kubanska cigarrer
11 Helt handgjorda med hela tobaksblad
Tiden har gjort sitt, och bladet är äntligen redo att spela sin roll i tillverkningen av en Habano.
De följande sidorna beskriver ett extraordinärt hantverk som har förändrats lite på 200 år.
Variationer i tillverkningsmetoder
1 Totalmente a Mano Tripa Larga – Helt handgjorda av hela tobaksblad –
Alla utom ett fåtal Habanos tillverkas helt för hand med en fyllning bestående av tobaksblad i full längd. Enligt de standarder som fastställts av , är dessa “Totalmente a Mano Tripa Larga” Habanos, tillverkade med fyllningar och omblad som skördats blad för blad endast i – förstklassiga fält – belägna i Pinar del Rio.
2 Totalmente a Mano Tripa Corta – Helt handgjorda av korta tobaksblad –
Vissa andra tillverkas också helt för hand, men med en fyllning som delvis består av kortare sektioner av blad. Dessa är de “Totalmente a Mano Tripa Corta” Habanos. De kan tillverkas med fyllnads- och omblad från vilken tobaksregion som helst i Kuba som är “Skyddad Ursprungsbeteckning”.
Förberedelse av omblad
Ombladen är nu lagrade och det är dags för deras slutliga sortering och klassificering. De måste också avlägsnas från sina stjälkar.
En fuktning, eller ‘moja’, gör dem tillräckligt smidiga för att avlägsna stjälkarna och sortera dem, och för deras slutliga ändamål att omsluta en cigarr.
Knippen av 40 till 50 blad hålls under en fin spray av rent vatten. Överskott av droppar skakas sedan av med vana rörelser för att undvika fläckar, och bladen hängs på ställningar så att fukten absorberas jämnt. Elektroniskt styrda fuktbås har installerats i några av de ledande fabrikerna för att utföra denna uppgift.
Sedan utför händerna på skickliga män och kvinnor despalillo (stjälkborttagning) och rezagado (sortering). En enda rörelse avlägsnar skickligt hela den centrala ådern från bladet och lämnar dess två halvor redo att sorteras i cirka 20 finfördelade storlekar och nyanser.
Tidigare utfördes dessa uppgifter endast av kvinnor. Att arbeta från högar av blad på deras knän bidrog till den populära myten att Habanos rullas på jungfrurs lår.
Förberedelse av fyllnads- och omblad
Om nödvändigt luftas de på ställningar för att uppnå den önskade fuktnivån, eller alternativt tas de till torkrummet där överflödig fukt avlägsnas. Sedan placeras de i träbehållare i en till tre dagar tills de anses vara redo.
Komposition av blandningen
Uppgiften att välja blandningar för varje märke enligt dess egna recept startar långt innan balarna når fabriken. Blandningen för varje storlek inom varje märke specificeras och övervakas av Instituto de Investigaciones del Tabaco tillsammans med Habanos S.A. som en del av regleringsrådet för att säkerställa att varje cigarrs kvalitet och smakegenskaper respekteras. Uppgiften för Maestro Ligero i varje fabrik är att säkerställa att de följer det föreskrivna.
Det är en anmärkningsvärd egenskap hos kubansk tobak att ett så litet område kan producera en sådan mångfald av smaker från område till område. Bokstavligen kan tobaken som odlas på ena sidan av en väg i smaka helt annorlunda än tobaken som odlas på andra sidan. Det finns en etablerad länk mellan fabriken och de områden som levererar blad till de märken den tillverkar. Ändå är det Maestro Ligeros ansvar att smaka på tobaken som används dag för dag. Han bär receptet för varje märke och storlek i sitt huvud och är förvaltare av deras uppföljning.
I enlighet med Instituto de Investigaciones del Tabaco riktlinjer, samlas den specifika blandningen av varje typ av blad som Maestro Ligero specificerar för cigarrerna i produktion av blandningsavdelningen i partier och delas ut till cigarrullarna för dagens arbete. De kallar blandningsavdelningen “El departamento de mezclas” – bokstavligen ‘kortleken’ – eftersom processen att samla bladen för en blandning liknar att blanda kort. Till slut, tre år eller mer sedan det äldsta bladet plockades, är det nu redo att bli en Habano…
Källa: Habanos S.A.