Om kubanska cigarrer
14 Kvalitetskontroll
Det finns strikta kvalitetskontroller i alla steg av handtillverkningen. Cigarrer som inte klarar dessa tester kommer aldrig att bli Habanos.
Varje dag övervakar verkstadschefen (El Jefe de Galera) cigarrullarnas arbete. Samtidigt övervakar handledare, som själva är av högsta klass, varje arbetslag på 30 till 40 arbetare, och ser till att deras teknik och dimensionerna på de cigarrer de tillverkar är korrekta.
Färdiga cigarrer placeras i locklösa trälådor, öppna framtill som kontorsbrickor, kallade mini-roderos eller cajuelas. Varje mini-rodero är märkt med Torcedorns nummer, vitola de galera och tillverkningsdatum. Därefter placeras mini-roderos i större träbehållare kallade roderos, som sedan går till kvalitetskontrollavdelningen där tekniker kontrollerar cigarrerna för vikt, längd, omkrets, konsistens, konstruktion och utseende, särskilt undersöker de hur tätt täckbladet sitter och finishen på kapporna.
Prover av varje Torcedors arbete tas regelbundet isär för att verifiera deras inre konstruktion och blandning. När problem upptäcks dras cigarrerna från den dagliga kvoten – en allvarlig fråga för Torcedors som får betalt per styck.
Bland de senaste kvalitetskontrollteknikerna finns en maskin som kontrollerar draget i bunten genom sug. Testet utförs efter att bunten har pressats i formen och innan täckbladet läggs till. Den introducerades först i slutet av 2001 och används nu i varje fabrik.
Smaktest av resultatet
Varje fabrik har sitt team av cigarrprovsmakare – Catadores – som möts varje dag för att testa cigarrer och betygsätta dem enligt en sexpunkts kvalitetschecklista för drag, bränning, aroma, smak, styrka och övergripande kvalitet. Tre till fem olika cigarrer testas vid varje sittning. Om någon avvikelse från den normala karaktären för något märke och storlek upptäcks, rekommenderar de justeringar av blandningen.
Catadores utgör frontlinjen för Comisión Nacional de Cata – den nationella provsmakningskommissionen är nära knuten till ”Consejo Regulador de la Denominación de Origen Protegida” (D.O.P.) Habanos. Det sistnämnda är ansvarigt för att säkerställa konsistensen i blandningarna av alla Habanos.
Regleringsrådet kan när som helst göra stickprovskontroller av någon av kvalitetskontrollprocedurerna.
Tid för vila
Mellan tillverkning och paketering tas cigarrerna till konditioneringsrummet eller Escaparate. Här i cederklädda lådor får de vila medan de avger överskottsfuktigheten som samlats under rullningsprocessen. Efter en vecka blir cigarrerna rökbara, men ju längre de stannar här, desto bättre. Förhållandena hålls strikt vid mellan 16 och 18°C och 65 till 70 procent relativ luftfuktighet, märkbart svalare och torrare än det kubanska klimatet.
Escaparate kallas ofta för ‘skattkammaren’. Det är här som fabrikens verkliga rikedom förvaras.
Källa: Habanos S.A.