1 Introduktion
Få saker i världen är kända för att utan tvekan vara bäst i sitt slag. En Habano – eller Havannacigarr – är en av dem.
På Kuba år 1492 såg den spanska expeditionen, ledd av Christopher Columbus, för första gången tobak i den Nya Världen. Taino-indianerna rullade och brände några mystiska blad, som de kallade “Cohiba”, i en ceremoni som var okänd för upptäcktsresenärerna. Från denna utgångspunkt för över femhundra år sedan har tobak handlats och odlats över hela världen. Sedan dess upptäckt har Tabaco Negro Cubano, eller Kubansk Svart Tobak, ansetts vara den bästa i världen tack vare de unika odlingsförhållandena i vissa delar av ön. Denna utmärkelse står otvivelaktigt fast efter mer än fem århundraden.
Kärnan i denna utmärkelse är tobaken och dess smak, född ur en kombination av fyra faktorer som endast existerar på Kuba: jorden, klimatet, sorterna av kubanska svarta tobakfrön och kunnandet hos tobaksodlarna och cigarrmakarna. Andra platser kan ha tillägnat sig en del kubanska färdigheter, till och med några kubanska frön, men aldrig de naturliga gåvorna från den kubanska jorden och det kubanska klimatet. Dessa hittar du ingen annanstans. Du kommer inte heller att hitta något som matchar den århundraden gamla kulturen av att odla kubansk tobak: det extraordinära arbete som tobaksodlaren investerar i sin gröda; de månader och år av tålamod som krävs innan hans blad anses värdiga för en Habano.
En ytterligare särskiljning ligger i definitionen av termen “Habanos”. Alla Habanos är kubanska, men långt ifrån alla kubanska cigarrer är Habanos. Titeln är “Denominación de Origen Protegida” (D.O.P), eller “Skyddad Ursprungsbeteckning”, reserverad för ett urval av de mest framstående märkena vars cigarrer tillverkas enligt de mest rigorösa standarderna från tobak som odlas endast i specifika områden, vilka också är skyddade som ursprungsbeteckningar. Alla Habanos tillverkas “Totalmente a Mano” – helt och hållet för hand – med metoder som introducerades i Havanna för två århundraden sedan och som förblivit praktiskt taget oförändrade till idag.
Mer än 500 manuella uppgifter utförs i både jordbruks- och tillverkningsprocesserna, från plantering av fröna till Habanons slutgiltiga viloplats i sin låda. Varje cigarr måste genomgå de strängaste kvalitetskontrollprocesserna, fastställda av “Consejo Regulador de la Denominación de Origen Protegida” (D.O.P.) Habanos, innan de kan förtjäna den värdefulla titeln Habano.
En måttstock för excellens.
Källa: Habanos S.A.