Om kubanska cigarrer
10 Tabaco de Sol (solodlad tobak)
Solodlade blad för inlaga och omblad
Blad för inlaga och omblad genomgår en mycket mer komplex och omfattande process än täckblad, inklusive flera fermenteringar som beskrivs nedan.
Lufttorkning för inlaga och omblad
Alla inlaga- och ombladsblad torkas i böndernas traditionella torklador. Precis som med täckblad sys bladen ihop och hängs över stolpar, och under torkningsprocessen, när bladen förlorar fuktighet, höjs stolparna successivt till ladans övre del. Återigen justeras ventilation och ljus kontinuerligt för att kompensera för naturliga variationer i temperatur och fuktighet. Denna process varar i minst 50 dagar, med längre perioder för bladen som tas från de övre delarna av plantan.
Första fermentering av inlaga och omblad
Fortfarande i bondens torklada genomgår inlaga- och ombladsbladen sin första fermentering. Bladen från varje stolpe samlas ihop i knippen (gavillas) och placeras i högar, täckta med tyg för att ytterligare reducera den naturliga fuktigheten som finns kvar i bladen efter torkningen. Fermenteringsprocessen är precis densamma som den som sker i en komposthög. Fuktighet och kompression kombineras för att generera värme. Konstant övervakning krävs för att säkerställa att processen inte går för långt.
Fermentering är avgörande för cigarrens rökningsegenskaper. Det svettar ut föroreningar i bladet, mjukar upp smaken och reducerar syrainnehåll, tjära och nikotin. Denna första fermentering tar högst 30 dagar att slutföra. Bladen från de övre delarna av plantan behöver längst tid eftersom de är tjockare och rikare på oljor.
Sortering och klassificering av inlaga och omblad
Det är i detta skede som Empresa de Acopio y Beneficio del Tabaco köper inlaga- och ombladsbladen från bonden och tar över ansvaret för nästa fas, som sker i Escogida eller Sorteringshuset, där bladen förs efter den första fermenteringen i torkladan.
Bladen fuktas och luftas först för att göra dem lättare att hantera och mindre känsliga för skador under klassificeringen. Därefter sorteras och grupperas de i de fyra väsentliga smakgrupper som kommer att kombineras i blandningarna för inlaga i Habanos: volado, seco, ligero, och medio tiempo. Volado-blad samlas från den nedre delen av plantan och har liten styrka. De kallas också för styrka 1, och de största och bästa av dem klassificeras som omblad. Seco-blad tas från mitten av plantan och är kända för sin arom. De har medelstyrka (styrka 2). Ligero– och medio tiempo-blad kommer från toppen av plantan och har den starkaste smaken (styrkor 3 och 4).
Efter denna strikta urvalsprocess, som är avgörande för Habanos, kommer endast ungefär hälften av alla blad att klara sig och klassificeras som medio tiempo, ligero, seco, volado och omblad som slutligen kommer att användas för att tillverka Habanos.
Andra och tredje fermenteringar av inlaga och omblad
Efter klassificeringen i tider (tiempos) eller styrkor (fortalezas) som kommer att användas vid förberedelsen av blandningar i fabrikerna, fortsätter bladen sin långa förädlingsprocess.
I en byggnad kallad Despalillo – Avstjälkningshuset, där de har tagits från sorteringshuset, genomgår medio tiempo, ligero och seco-blad en andra fermentering (ibland även kallad pre-despalillo fermentering) i högar (pilones) under en period av 15 dagar. Volado– och ombladsblad, som är tunnare, luftas endast i detta skede.
Nästa steg är att alla inlaga- och ombladsblad fuktas som förberedelse för avstjälkning och pressning. Avstjälkarnas säkra händer tar bort den nedre delen av den centrala venen i varje inlaga- eller ombladsblad. Därefter staplas bladen i små högar och pressas mellan brädor.
Därefter genomgår alla bladen en ytterligare fermentering. Detta blir den andra fermenteringen för volado– och ombladsblad, och den tredje för medio tiempo, ligero och seco-blad. Tiden som krävs beror strikt på typen av tobak: 15 till 25 dagar för volado och omblad, 45 till 60 dagar för seco och runt 90 dagar för medio tiempo och ligero. För dessa fermenteringar staplas tobaken i högar kallade burros, täckta med tyg, och processen triggas av vatteninnehållet som kvarstår i bladen efter fuktningen som ägde rum innan avstjälkningen.
Temperaturen under fermenteringen måste övervakas med stor omsorg. När det blir för varmt bryts högen upp, bladen får svalna och högen byggs upp igen i omvänd ordning (de nedre bladen placeras överst, och de övre placeras längst ned). Detta kan hända flera gånger under fermenteringens gång.
Buntning och lagring av inlaga och omblad
Efter den sista fermenteringen luftas bladen på ställningar under några dagar, därefter packas de och transporteras till lagret för den slutgiltiga och tålmodiga processen av lagring.
De mest smakrika bladen (ligero och medio tiempo) lagras längst – i minst två år. Under tiden lagras de lättare bladen kortast. Precis som ett fint vin, desto längre bladet får mogna, desto bättre blir det.
Inlaga- och ombladsblad packas i säckvävbalar kallade pacas. Varje bal bär en etikett med all information om bladen inuti, inklusive deras storlek, skördeår och förpackningsdatum. Dessutom anger etiketterna på pacas bladens tid (tiempo) eller styrka (fortaleza) samt både sorteringshuset och fabriken där omblads- och inlagabladen bearbetades.
Etiketterna anger det specifika lokala karaktären på bladen, vilket är nyckeln till den distinkta blandningen av varje storlek i alla Habanos-märken. Detta möjliggör skapandet av de blandningar som kommer att sättas i praktik av Maestro Ligador – Mästerblandaren – i varje fabrik i Kuba.
Källa: Habanos S.A.