Om kubanska cigarrer
12 Torcedorens hantverk
Habanos tillverkas “Totalmente a Mano” – Helt för hand – precis som de alltid har gjort, av Torcedores och Torcedoras, vars skickliga händer aldrig kan matchas av någon maskin.
Så här gör de
Som verktyg har de bara en träbräda (tabla), två skärverktyg (den platta bladkniven – chaveta – och den lilla cirkelskäraren – casquillo), en giljotin, en burk med färglös och smaklös naturlig vegetabilisk gummi (goma), en mall för att kontrollera längd och omkrets (cepo) samt skickligheten i sina fingrar.
Det finns fyra grader av Torcedor, och endast den högsta graden får tillverka de största och mest komplicerade Habanos. Det krävs naturlig talang för att nå toppen av detta anrika hantverk, men en sak har åtminstone förändrats. De flesta Torcedores idag är kvinnor (Torcedoras).
Enligt tradition läser en Lector – uppläsare – för Torcedores medan de arbetar, från dagens tidning och från romaner utvalda genom en omröstning.
Först lägger Torcedoran ut de två eller ibland tre halva bladen som bildar ombladet, placerade så att bladens ådriga undersidor kommer att vara vända inåt när cigarren formas. Sedan samlar hon ihop fyllnadsbladen, viker och justerar varje blad för att säkerställa en rak passage för röken i den färdiga Habano. Alla blad placeras med sina lättare smakdelar mot vad som kommer att bli cigarrens fot (den tända änden) så att smaken intensifieras när den röks. De starkast smakande, långsammast brinnande bladen placeras alltid i mitten.
Nu formar Torcedoran “bonchen” genom att rulla fyllningen i ombladet till den exakta diameter som krävs för den specifika Habano. Rullningen börjar vid vad som kommer att bli cigarrens fot. Kompressionen av fyllningen måste vara jämn överallt. Ordet torcedor betyder ‘twistare’, men detta är precis vad torcedorn inte får göra i detta skede. Huvudet (den ände som röks) på bunten skärs sedan jämnt med giljotinen.
Torcedoran gör sina buntar i omgångar och pressar dem i 30 minuter eller mer i en träform för att sätta deras form.
Nästa steg är att Torcedoran förbereder halva bladet för ombladet, fortfarande fuktigt så att det perfekt formar sig efter bunden. Hon lägger det på brädan med dess mest ådriga sida vänd uppåt, så att den slätaste sidan blir synlig på utsidan av cigarren.
Hon trimmar lätt bladet med chaveta-kniven och ägnar särskild uppmärksamhet åt kanten som kommer att synas på den färdiga Habano.
Bunten läggs på ombladet och rullas, med början vid cigarrens fot med spetsen av ombladsbladet.
Känsliga fingertoppar sträcker och rätar försiktigt ut bladet när bunten tar upp ombladet. Bladets spänning måste vara perfekt.
Sedan kommer ‘kappen’. Först skärs en sektion kallad ‘flaggan’ ut från det överblivna ombladsbladet.
Den lindas sedan runt huvudet för att stänga av den öppna änden och säkra ombladet.
För att sätta den sista touchen, skärs en liten cirkel av ombladet ut med casquillo och fästs på huvudet med vegetabilisk gummi.
Till sist skärs cigarren till rätt längd med giljotinen, och arbetet är klart.
På en dag kan en duktig Torcedor göra mellan 60 och 150 Habanos på detta sätt, beroende på cigarrens storlek och formens komplexitet.
Källa: Habanos S.A.